”MR i Arboga”

Det är en kylig förmiddag i februari när vi kliver ur bilen på MR’s parkering. På den röd-vita fasaden finns inte bara skylten till ”MR Arbogavagnar AB”, tätt intill sitter även en HIAB-skylt… mer om denna senare

Vi stövlar in genom entrédörren, och möts av en varm och välkomnande entré och kontorslokal. Vi tar höger ut genom nästa dörr och kommer ut till företagets produktionsanläggning. Där doftar det inte bara petroleum och smörjmedel utan där råder även full aktivitet bland alla lastbilar. Niklas Jarmelid, VD på MR, möter upp oss med handslaget i högsta hugg.

Bakom Niklas på byggplatserna står ett flertal mer och mindre färdiga lastbilar. – ”Just nu har vi fullt, vi har nio platser att bygga på och gör allt på plats här, även registrering och besiktning” berättar han. ”Hydraulik och lackering finns också i byggnaden, men i form av separata verksamheter, det gör processen väldigt smidig, då varken vi eller bilarna behöver lämna området”.

Strax, snett bakom Niklas kommer hans mångåriga kollega Mikael ”Miche” Adamsson fram, för att hälsa på oss. Man skulle kunna säga att dessa båda herrar är riktiga veteraner i branschen. På MR har de båda jobbat i 15 respektive 20 år, men har varit i branschen mycket längre än så. Niklas ägde och jobbade med eget åkeri innan han tog över MR efter sin far och morfar som startade det på 1960-talet. Miche kom från släpvagnsbranschen där han jobbat större delen av sitt verksamma liv.

MR har idag 20 anställda, varav 3 på kontoret och resterande 17 i produktion och företaget omsatte närmare 30 miljoner kronor under 2023. – ”Just nu har vi full beläggning fram till semestern och vi brukar få ut ungefär 80 – 100 bilar om året” säger Niklas medan vi promenerar mellan lastbilarna.

Vi stannar till längst ner i produktionen, vid ett äldre blå-rött tankbilssläp. –”Det här är faktiskt en av Jan-Kristers* gamla konstruktioner. Vi har renoverat det under några veckor åt en kund här från Arboga, så nu skall det kunna rulla i några år till.” säger Miche och ler. 

MR har en lång historia tillsammans med oss på Alf Pettersson AB. Redan på den tiden då vi packade in produkter i bagageutrymmet på egna bilen och åkte med utskriven karta till kund. Tillsammans har vi tagit fram många prototyper och produkter genom åren.

Den som är uppmärksam kan hitta tydliga spår på alfpettersson.com – alla artiklar på webbsidan vars artikelnummer börjar med ”K10507-” har någon gång tagits fram tillsammans med Miche och Niklas på MR. De är också artiklar som Lasse på MR’s lager fortsatt beställer regelbundet av oss.


* Jan-Krister Johansson, numera VD på Alf Pettersson AB


Vi fortsätter vår rundvandring och kan inte undgå att notera det stora antalet HIAB-kranar som är monterade. ”Idag är det ungefär 90% av lastbilarna som beställs genom Cargotec/HIAB* ” säger Niklas och lägger till ”…framför allt är det lastväxlare och kranbilar som vi bygger och nu på senare år är det oftast Scania Komplett som går via oss.

Samarbetet mellan Cargotec och MR startade för många år sedan. Miche berättar att han ”…hade en kontakt på Cargotec och det var nog därför vi fick vår första order från dem… och sen har det bara blivit mer och mer.” skrattar han.

Rundturen fortsätter på utsidan och precis då backar en kranbil ut från en av portarna och Miche berättar: ”Han kom in tidigare idag och hade krångel med sin kran, vi har egentligen fullt upp, men tycker det är viktigt att värna om alla våra kunder, stora som små! Är han nöjd, är jag nöjd”. Så där begav sig ytterligare en nöjd kund ut från MR:s anläggning i Arboga.

* Därav HIABs fasadskylt som vi nämnde tidigare.

Och på tal om nöjda kunder så tillhör MR i Arboga skaran av nöjda kunder till Alf Pettersson AB. ”Ni levererar bra kvalité och tillverkar produkter som funkar.” inflikar Niklas.

Eftersom både Niklas och Miche delar intresse för naturen, som jägare och sportfiskare – så försöker de ge varandra en dag då och då för att ladda batterierna i skogen.

Niklas föder upp hundraserna Västsibirisk och Östsibirisk Lajka och Jämthundar – mångsidiga jakthundar, men just älgjakten ligger Niklas lite extra varmt om hjärtat. Miche däremot blir nöjd av lite mindre vilt, närmare bestämt Gös, Gädda eller Abborre. Båda uppskattar att få vistas i skog och mark så ofta som tillfälle ges.

I MR’s produktion
Från vänster: Niklas, Miche och Alf Petterssons AB’s säljare Eivaz

Vi avslutar vår rundvandring med en kopp kaffe i lunchrummet där vi får höra många historier och anekdoter från tid som passerat, men som vi inte får plats med i denna artikel. Vi fortsätter att samla på oss minnen och roliga historier allt eftersom vårt samarbete fortskrider framöver, så vi får anledning att återkomma till Nicklas och Miche på MR om ett tag.

Tack för besöket Miche och Niklas!


Clara, Roland och Eivaz.

Hiab-kran och vår hydraultank ”Europa”.
Eivaz och Miche bredvid kranbil fullproppad med grejer från Alf Pettersson AB.


  • Kontakt

    Har du frågor?

    Kontakta oss