Simon, Pontus och Noack på APD

Innanför företagets fasad hos Alf Pettersson AB råder inte bara ljudet från ihärdiga kantpressar, energiska svetsaggregat, trummande nitkannor och surrande skruvdragare. Här råder också energin och intensiteten från idéer som formas och visioner som tar form. Vi dök in i den pulserande atmosfären på konstruktion- och utvecklingsavdelningen, som vi förkortat till APD (Alf Pettersson Development) för att förstå vad som gör Alf Pettersson AB till en ledande leverantör inom branschen.

Tidigare har ni träffat kollegorna Martin, Janne och Gabriel som, med sin motivation, energi och olika erfarenheter, har lyft APD ordentligt.

Idag presenterar vi några av de konstruktörer som varit med väldigt länge och någon som kommit in lite senare.

Låt oss presentera det erfarna gänget på APD: Noack, Pontus och Simon.

Simon Petersson, med ett ”t”, numera Alingsåsbo men ursprungligen från Vårgårda, har ett (hat-) kärleksförhållande till golf (beroende på var bollen landar…). Utöver golfen är det bland vänner, musik, dataspel och familj han gillar att tillbringa sin tid.

Simon har jobbat hos oss sedan 2016 efter att han utbildat sig till konstruktör. Anledningen till yrkesvalet var hans intresse för CAD och ritteknik som han fann när han gick tekniklinjen på gymnasiet.

Innan han utbildade sig till konstruktör har han hunnit jobba som både takläggare, maskinoperatör och även gjort en jobbsession i Norge.

Idag jobbar Simon med, utöver konstruktionsarbete och att inspirera kollegorna, att vara en konstruktiv länk mellan produktion och konstruktion, så att processer och arbetsflöden flyter på så bra som möjligt.

Pontus Andersson har varit med sedan 2008 och är en av veteranerna hos Alf Pettersson AB. Han är en av de som jobbat längst i företaget och när han anställdes var vi bara 5 anställda, numera är vi över 60 kollegor.

Pontus bor tillsammans med sin Jenny och deras två barn i Herrljunga. Pontus börjande sin yrkesbana i produktionen hos en svets- och smidesverkstad fram till 2006. Då satsade han på att bli konstruktör och gick en CAD-utbildning som därefter ledde till att han börjande konstruera produkter utefter kunders önskemål. En av dessa kunder var Alf Pettersson AB som på den tiden var lokaliserade i Vårgårda. Efter ett par år valde Pontus att fortsätta sitt konstruktörsarbete hos Alf Pettersson AB, vilket vi är glada för.

Utöver barn och familj är det motionsidrott såsom längd- och rullskidor samt cykling det som intresserar Pontus allra mest.

Pontus, Simon och Noack

”Utifrån en konstruktörs vy kan allt, oavsett hur bra produkten än är, alltid bli ett snäpp bättre…”

Noack, Pontus och Simon

Noack Lennström bor i Göteborg med sin flickvän men har ett förflutet i Vårgårda. Trots sin ringa ålder har han hunnit jobba både inom restaurang- och träförädlingsbranschen.

Hans stora intresse, förutom att tillbringa tid tillsammans med flickvännen, är utförsåkning och framför allt i Alperna där de riktiga pisterna finns. Utöver detta är familjens sommarstuga på västkusten och de vattensportsaktiviteter man kan utöva där, såsom wakeboard, vattenskidor, segling med mera, av högsta intresse. Och på tal om segling så är Noack förmodligen ensam på företaget med att ha seglat över Atlanten. Starkt jobbat Noack!

Noack började hos oss under våren 2022, i stort sett direkt efter att han avslutat teknik linje på gymnasiet. Han fick helt enkelt ett erbjudande att börja jobba hos oss. En provanställning som föll väl ut. Det visade sig att jobbet var roligare, mer utmanande och inspirerande än vad Noack hade föreställt sig, och kollegorna såg hur snabbt han lärde sig och hur noggrant han tog sig an nya uppgifter, vilket var till allas belåtenhet. Vart detta ska leda framöver, får framtiden utvisa.

Noack tycker det är inspirerande att det är så tätt samarbete med kollegorna inom alla avdelningar och att man får vara involverad i alla processer i företaget.

Precis som sina kollegor Simon och Pontus har Noack svårt att säga nej till roliga och utmanande uppgifter, så det är skönt för oss andra att vi har inarbetade rutiner och processer så att jobbet blir klart innan de ger sig på nästa roliga projekt.

Ingen av konstruktörerna vill framhäva sig själva, men kollegorna fyller gärna på med vad de andra är duktiga på… ”Det Pontus inte vet om våra produkter är inte värt att veta och hans minne för detaljer imponerar på oss ideligen” och för Noacks del sticker det estetiska kunnandet ut. ”Han har ett estetiskt synsätt som vissa av oss andra saknar och han har oerhört lätt för att lära sig nya saker” säger Simon med ett leende.

”Simon fungerar som ett smörjmedel i organisationen; det som inte funkar eller som kärvar, får Simon att funka på något obegripligt sätt”, kompletterar Pontus och vi andra håller med.

Mycket av arbetet på konstruktions- och utvecklingsavdelningen – APD handlar just om utveckling och nya produkter och resultatet av avdelningens senaste arbete kan ses på vår webbsida, som exv. ApCat 38-G3 gångbord som är anpassade för både Volvo och Scania. För att inte nämna våra nya bakomhyttskåp ApTur S, ApTur M och ApTur HH. Kolla gärna in de nya bakomhyttskåpen här.

Vad konstruktörerna håller på med just nu får vi se först under nästa år, men vi kan lova redan nu att det blir riktigt intressanta produkter, så prenumerera på vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad.

Sen skall vi komma ihåg att oavsett vilken produkt vi tar fram, så måste övriga verksamheten tillföra sin kompetens för att vi skall få den slutliga finish och höga kvalitet som Alf Pettersson ABs produkter har som signum.

Och nu har vi kommit till frågan om lunchlådan. Om du var tvungen att välja en maträtt i lunchlådan för resten av ditt yrkesliv, vad skulle du välja då?

För Pontus del blir det makaroner och falukorv, och för Simon, korvstroganoff med ris, och Noack väljer currykyckling med ris. Vi kan konstatera att det skall vara lätt, enkelt och rationellt men med viss variation, när man jobbar på APD hos Alf Pettersson AB.

Är det kanske detta ”recept” som gjort Alf Pettersson AB till en ledande leverantör inom branschen?

Vi tackar Pontus, Simon och Noack för intervjun och lämnar den pulserande atmosfären hos Alf Pettersson AB för denna gång.  • Kontakt

    Har du frågor?

    Kontakta oss